Ziemniak w roli głównej, czyli dobre praktyki w Szkole Specjalnej Przysposabiającej do Pracy nr 4 w Poznaniu

 To już III edycja projektu edukacyjnego dotyczącego WARZYW w Szkole Specjalnej Przysposabiającej do Pracy nr 4. Po projekcie „Jej wysokość Dynia” i „Kapusta głowa wcale nie taka pusta” przyszedł czas na „Ziemniaka w roli głównej”. Jesienną porą ziemniak zawitał na wszystkie zajęcia edukacyjne. Uczniowie nie tylko zapoznali się z historią warzywa, anatomią, z warunkami uprawy warzywa, ale interpretacją przysłów i powiedzeń związanych z ziemniakiem. W ramach przysposobienia do pracy zaznajomili się z polskimi tradycjami kulinarnymi pt.: „Kariera ziemniaka na polskim stole”. Przygotowali dania i potrawy z kartofli ucząc się przy tej okazji oszczędnego obierania ziemniaka i podnoszenia świadomości o zdrowym odżywianiu się. Odbyła się wycieczka do Parku Jana Pawła II w Poznaniu, aby obejrzeć Pomnik Ziemniaka. Wykonano również prace dekoracyjne w pracowniach tematycznych, poznając dzieła artystyczne związane z pyrą – ziemniakiem - kartoflem. Ziemniaka jako motyw ozdobny ujrzeliśmy na wystawie wykonanych prac plastycznych oraz przedmiotów dekoracyjnych z materiałów artystycznych.

W pracowni krawieckiej dziewczęta zajęły się projektem i uszyciem ziemniaka oraz krochmaleniem bielizny pościelowej, serwetek i obrusów.

Pyra, czyli godejcie po naszymu - poznanie gwary poznańskiej to zajęcia kształtujące kreatywność naszej młodzieży.

Ziemniak inspirował do zdrowej rywalizacji sportowej i umiejętności współpracy w grupie na lekcjach wychowania fizycznego: wyścig w workach od pyrów, rzut pyrą do koszyka, slalom z pyrą na łyżce, czy wykopki - zbieranie ziemniaków na czas.

„Ziemniak w roli głównej” to pomysł pani Beaty Spychała-Kulmy - trafny wybór tematu z dużą wartością dydaktyczną i wychowawczą. Ukazał pomysłowość, innowacyjność i oryginalność zadań do wykonania. Bardzo dobry przebieg prac zespołowych poprzez zaangażowanie nauczycieli i uczniów klas przysposabiających do pracy.

Wtorek 15 listopada 2016 r. Podsumowanie projektu edukacyjnego: „Dużo jemy – mało go chwalimy, czyli ziemniak w roli głównej!”

ZAJĘCIA EDUKACYJNE ZADANIA NAUCZYCIEL

Funkcjonowanie osobiste i społeczne:

Edukacja polonistyczna o raz wiedza o Polsce i świecie

Historia warzywa. Pisownia- ziemniak czy kartofel, a może kartofla?

Powiedzenia i przysłowia związane z ziemniakiem.

Kartofl, czyli Poemko w czterech pieśniach z 1819- analiza tekstu Adama Mickiewicza.

mgr Katarzyna Dakowska- Mruk

Funkcjonowanie osobiste i społeczne:

Edukacja matematyczno- przyrodnicza

Anatomia Ziemniaka, czyli analiza substancji odżywczych minerałów i witamin.

Właściwości zdrowotne ziemniaka.

Ważenie ziemniaków- ćwiczenia praktyczne.

Nauczyciele modułu matematyczno- przyrodniczego FOIS

Funkcjonowanie osobiste i społeczne:

Edukacja społeczno- osobista

Kultura spożywania posiłków- wizyta i degustacja ziemniaczanych potraw w PYRABAR.

Pomnik Ziemniaka- wycieczka do Parku Jana Pawła II w Poznaniu.

mgr Beata Spychała- Kulma

Przysposobienie do pracy:

Pracownia gospodarstwa domowego

Wytwarzanie krochmalu i świecy z ziemniaków- zajęcia praktyczne.

mgr Agnieszka Kruś

mgr Beata Spychała - Kulma

Przysposobienie do pracy:

Pracownia ogrodnicza z elementami bukieciarstwa i sadownictwa

Odmiany ziemniaków uprawiane w Polsce.

Podstawowe warunki uprawy warzywa.

mgr Iwona Galantowicz

Przysposobienie do pracy:

Pracownia sporządzania i wydawania posiłków

Polskie tradycje kulinarne: kariera ziemniaka na polskim stole.

Dania i potrawy z ziemniaka.

mgr Iwona Galantowicz

Przysposobienie do pracy:

Pracownia krawiecka z elementami tkactwa, szycia ręcznego i maszynowego oraz dziewiarstwa

Projekt i uszycie ziemniaka.

Krochmalenie bielizny pościelowej, serwetek i obrusów.

mgr Natalia Nowak

Przysposobienie do pracy:

Pracownia wytwarzania przedmiotów dekoracyjnych i pamiątkarskich

Ziemniak jako motyw ozdobny- wykonanie prac plastycznych oraz przedmiotów dekoracyjnych z materiałów artystycznych. mgr Beata Drózd- Janicka

Przysposobienie do pracy:

Pracownia poligraficzno- introligatorska

Zaprojektowanie i wydruk fotografii Kevina Aboscha Portret Ziemniaka. mgr Natalia Nowak

Wychowanie fizyczne i zajęcia sportowe

Konkursy sprawnościowe:

1. Wyścig w workach od pyrów.

2. Rzut pyrą do koszyka.

3. Slalom z pyrą na łyżce.

4. Wykopki- zbieranie ziemniaków na czas.

mgr Dominika Sypniewska

mgr Maciej Turajski

Zajęcia kształtujące kreatywność

obraz Leona Wyczółkowskiego „Orka na Ukrainie” - opis i analiza.

„Jedzący kartofle” – Vincent van Gogh 1885- opis i analiza obrazu.

Ziemniaki” – Jacek Sroka 2013- opis i analiza obrazu.

Kevin Abosch „Potato #345 (2010)" , czyli Historia Jednej Fotografii.

Pyra, czyli godejcie po naszymu- zapoznanie z gwarą poznańską.

mgr Beata Spychała –Kulma

mgr Alicja Kubiak- Kwaśny

Podsumowanie projektu Zaprezentowanie wykonanych zadań podczas imprezy integracyjnej z udziałem zaproszonych gości. nauczyciele i uczniowie

 

https://www.youtube.com/watch?v=T2nddkGRxDQ

Gazetka o pyrze